Az indiai ételek jellegzetességét
a felhasznált fűszerek adják meg. Nemcsak ízüket, hanem gyógyhatásukat is kihasználják,
s hogy az asztalra milyen fogás kerül, azt sokszor éppen a gyógyhatás határozza
meg. Az ételeket az európaiaktól teljesen eltérően, és szokatlan "bátorsággal"
fűszerezik. Szívesen használják a nálunk is jól ismert mustárt, borsot,
gyömbért, köményt, szegfűszeget, fokhagymát, csilit és kurkumát, ám ezeken
kívül még számtalan, nálunk szinte ismeretlen fűszert is alkalmaznak.
A nálunk erős, jellegzetes
fűszerkeverékként ismert curry Indiában valójában nem létezik. A curry a tamil
kari szónak leegyszerűsített változata, melynek szósz vagy mártás a jelentése.
Saját fűszerkeverékeiket
maszalának hívják, melyet otthon készítenek el kb. 6-8-féle fűszerből. Egy-egy
háztartásban sokféle maszalát használnak, s ezek íze alkotó anyagaik, ezek
aránya, illetve a háziasszonyok ízlése szerint változik. A maszalák
leggyakoribb fűszerei közé tartoznak, a kömény, az édeskömény, a kardamommag,
az ánizs, a szegfűszeg, a szegfűbors, a mentalevél, a gyömbér, a bors, a
mustármag, a mák, a fahéj és a szerecsendió.