Biryani



Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg birkahús, 2 dl joghurt, 4+1 evőkanál olaj, 3 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 20 dkg hosszúszemű rizs, 1 teáskanál gyömbérpor, 2 teáskanál tört koriander, 1 teáskanál chilipor, 5-6 tört + 2 szegfűszeg, 1 késhegynyi + 1 teáskanál őrölt kardamom, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 evőkanál olaj.
Előkészítés: A húst faggyújától és hártyájától megtisztítjuk, majd dobókocka nagyságú darabokra vágjuk, és a joghurt felével összekeverjük. A hagymát megtisztítjuk, kettőt összevagdalunk, egyet karikákra vágunk. A fokhagymát felaprítjuk. A rizst alaposan megmossuk, majd 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk.
Elkészítés:
1.  2 evőkanál olajat felforrósítunk, és az apróra vágott hagymát aranysárgára sütjük benne. A fokhagymát, a gyömbért, a koriandert, a chiliport hozzáadjuk, és 1-2 percig kevergetve sütjük.
2.  A 2 evőkanál olajat is beleöntjük, majd beleforgatjuk a joghurtos húst.
3.  Néhány percig erős lángon kevergetve sütjük, majd a maradék joghurttal és fél dl vízzel felengedjük, és a tört szegfűszeggel, késhegnyi kardamommal, a fahéjjal és borssal ízesítjük. Lassú tűzön fedő alatt puhára pároljuk.
4.  Közben a rizst 5 dl vízben sóval, 2 szem szegfűszeggel és az 1 teáskanál kardamommal fűszerezve puhára főzzük.
5.  Egy mély tűzálló tálat kivajazunk, és a rizst a hússal rétegezve beleterítjük (a tetejére rizs kerüljön). Alufóliával letakarjuk, és a sütőben 20-30 percig sütjük.
6.  Tálalás előtt a hagymakarikákat a maradék olajban ropogósra sütjük, és a biryani tetejére terítjük.
Munka: kb. 45 perc.
Fogyasztható: kb. 5 óra múlva.