Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg
birkahús, 2 dl joghurt, 4+1 evőkanál olaj, 3 fej vöröshagyma, 4 gerezd
fokhagyma, 20 dkg hosszúszemű rizs, 1 teáskanál gyömbérpor, 2 teáskanál tört
koriander, 1 teáskanál chilipor, 5-6 tört + 2 szegfűszeg, 1 késhegynyi + 1
teáskanál őrölt kardamom, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 evőkanál olaj.
Előkészítés: A húst faggyújától
és hártyájától megtisztítjuk, majd dobókocka nagyságú darabokra vágjuk, és a
joghurt felével összekeverjük. A hagymát megtisztítjuk, kettőt összevagdalunk,
egyet karikákra vágunk. A fokhagymát felaprítjuk. A rizst alaposan megmossuk,
majd 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk.
Elkészítés:
1. 2 evőkanál olajat felforrósítunk, és az
apróra vágott hagymát aranysárgára sütjük benne. A fokhagymát, a gyömbért, a
koriandert, a chiliport hozzáadjuk, és 1-2 percig kevergetve sütjük.
2. A 2 evőkanál olajat is beleöntjük, majd
beleforgatjuk a joghurtos húst.
3. Néhány percig erős lángon kevergetve sütjük,
majd a maradék joghurttal és fél dl vízzel felengedjük, és a tört
szegfűszeggel, késhegnyi kardamommal, a fahéjjal és borssal ízesítjük. Lassú
tűzön fedő alatt puhára pároljuk.
4. Közben a rizst 5 dl vízben sóval, 2 szem
szegfűszeggel és az 1 teáskanál kardamommal fűszerezve puhára főzzük.
5. Egy mély tűzálló tálat kivajazunk, és a rizst
a hússal rétegezve beleterítjük (a tetejére rizs kerüljön). Alufóliával
letakarjuk, és a sütőben 20-30 percig sütjük.
6. Tálalás előtt a hagymakarikákat a maradék
olajban ropogósra sütjük, és a biryani tetejére terítjük.
Munka: kb. 45 perc.
Fogyasztható: kb. 5 óra múlva.