45 perc, Nehézség: 1
2 nagy fej vöröshagyma, 4 nagy paradicsom, 4 nagy savanyú alma, 15 dkg,
mazsola, 15 dkg levétől lecsöpögtetett marinált paradicsompaprika, 1 evőkanál
paprikalé, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál 10%-os ecet, 1 csapott
teáskanál só, 1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors, késhegynyi őrölt gyömbér
és szegfűszeg, ízlés szerint csípős paprikapor
A paradicsomot meghámozom, az almát kicsumázom, és ugyancsak meghámozom,
a megtisztított vöröshagymával együtt apróra vágom, majd ép zománcú lábosba
téve ráöntöm az ecetet, a 0,5 dl vizet, a paprikalevet, a leszárazott mazsolát,
a paradicsompaprikát és az összes fűszert. Kis lángon, állandó keverés közben
lekvár sűrűségűre főzöm, majd hagyom, hogy kihűljön. Ezután jól záródó kis
üvegekbe öntöm, és a hűtőszekrényben tárolom. Sokáig elálló, rendkívül ízes,
pikáns mártás, amely sült húsokhoz vagy sült-főtt kolbász mellé illik.
Mazsola-chutney
45 perc, Nehézség: 1
50 dkg mazsola, 2,5 dl almaecet, 15 dkg cukor, 1 evőkanál őrölt gyömbér,
1 púpozott teáskanál fokhagymapor, 1-1 púpozott mokkáskanál Cayenni bors (vagy
csípőspaprika-por) és só
Teljesen ép zománcú lábosba beleszórom a cukrot, és kis lángon addig
pirítom amíg barna nem lesz, közben azonban állandóan kevergetem. Ez után
nagyon óvatosan (hogy a felcsapódó gőz meg ne égesse a kezemet) felöntöm az
ecettel, és addig keverem, amíg a cukor felolvad. Ha felolvadt, hozzáadom a
megmosott és leszárazott mazsolát meg a fűszereket, Kis lángon, állandó keverés
közben lekvár sűrűségűre főzöm. Ha túl száraz, apránként hígítom egy-két
evőkanál vízzel. Kihűlés után jól záródó üvegekbe töltve a hűtőszekrényben
tárolom.
Paradicsomos
chutney
45 perc, Nehézség: 1
1,5 kg jól érett paradicsom, 5 dkg mazsola, 1,5 dl bor- vagy
gyümölcsecet, 10 dkg kristálycukor, 4 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál őrölt
gyömbér (nem tévedés), 1 teáskanál chilipor, 1 mokkáskanál só
A paradicsomot meghámozom, és felvagdalva ép zománcú lábosba teszem.
Ráöntöm az ecetet, és a többi hozzávalóval együtt állandó kevergetés közben lekvársűrűségűre
főzöm. Ha kihűlt, kis üvegekbe teszem. Jól lezárva és a hűtőszekrényben tárolva
hónapokig eláll ez a finom, pikáns mártás.
Vegyes gyümölcs
chutney
45 perc Nehézség: 1
1 savanyú alma, 1 alma nagyságú őszibarack, 15 dkg szilva, 2 evőkanál
mazsola, 25 dkg cukor, 6 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál currypor, 1 csapott
mokkáskanál őrölt köménymag, 1-1 mokkáskanál őrölt gyömbér és Cayenni bors
(vagy csípőspaprika-por), 1 teáskanál só, 0,5 dl ecet
A megmosott, meghámozott és kimagozott gyümölcsöket apróra vágom,
hozzáadom a leszárazott mazsolát, a tisztított, zúzott fokhagymát és az ecetet.
Fedő alatt, kis lángon kezdem főzni. Közben a cukrot kis lábosba téve szárazon
megpirítom, majd óvatosan felöntöm 0,5 dl vízzel és állandó kevergetés közben
folyósra melegítem. Ha a cukor teljesen feloldódott, a gyümölcsös péphez
hozzáöntöm a fűszerekkel együtt. Addig főzöm, amíg lekvársűrűségű nem lesz. Ha
kihűlt, kis üvegekbe téve hűtőszekrényben tárolom. Nagyon sokáig eláll.