A csapáti (vagy hindiül roti) India tradicionális, leggyakrabban
fogyasztott lepénye, hiszen egy átlagos családban mindennap asztalra kerül. Az
anyák leányaikat hét éves koruktól tanítják a csapáti nyújtásának és sütésének
művészetére, mely a jó háziasszony ékessége
Hozzávalók: 250 g átszitált teljes kiőrlésű liszt, 150 ml langyos víz,
1/2 kávéskanál só, 2-3 evőkanál olvasztott vaj, 15 kávéskanál vaj a tetejére
A sót elkeverjük a lisztel. Elmorzsoljuk benne az olvasztott vajat.
Lassanként hozzáadunk annyi vizet, hogy igen lágy tésztát kapjunk.
Nyújtódeszkán 6-8 percig gyúrjuk, míg fényes nem lesz.
Nyirkos ruhával lefedjük és 1/2-2 órát pihentetjük. Ismét átgyúrjuk. Egy
vastag fenekű palacsintasütőt vagy serpenyőt közepes tűznél melegítünk. Közben
a tésztából 15 egyforma nagyságú gombócot formálunk. Lisztbe forgatjuk őket, és
egyenletesen vékony lepénykéket nyújtunk belőlük. Kb. 14 cm átmérőjű kerek
lapokat kapunk. Az elsőt a palacsintasütőbe helyezzük. Mikor a felszínén apró
fehér buborékok jelennek meg, megfordítjuk, és addig sütjük, míg az egészet
elborítják a buborékok. Ekkor a csapátit átfordítva (vagyis azzal a felével
lefelé, amelyik eddig felül volt) erős nyílt lángra helyezzük, majd amikor
labdaszerűen felfújódott, megfordítjuk, és még 5 másodpercig pirítjuk. A kész
csapátinak átsültnek kell lennie, felfúvódottnak, és a felszínén barna
foltosnak. Előmelegített tányérra helyezzük, és olvasztott vajjal megkenjük a
felső oldalát. Ugyanígy járunk el a többi lepénykével, a kész csapátikat pedig
gúlaszerűen egymás tetejére halmozzuk.
A tészta elkészítési ideje pihentetéssel: 45 perc - 2 1/4 óra
A csapátik elkészítési ideje darabomként: 2-3 perc