A nálunk curry porként árusított
fűszer ebben a formában, Indiában ismeretlen. Legfontosabb alkotórésze a
kurkuma. Az úgynevezett "curry"-hez (a mi pörköltünkre emlékeztető
módon, de nem csak húsból készült ételek) ajánlják, de ne használjuk
lépten-nyomon, mert minden ételnek egyforma íze lesz.
Currypor zöldséges
currykhez
Hozzávalók: 2,5 cm hosszú fahéj,
6 ek. koriandermag, 1 tk. szárított, porrá zúzott kókuszreszelék, 0,5 tk.
kapormag, 10-15 szem rizs, 1 tk. mustármag, 2 tk. csípős paprika szárított
magja, 3 tk. köménymag.
Vastag serpenyőben szárítsuk és
pirítsuk világosbarnára az első 4 fűszert. Adjuk hozzá az összes hozzávalót.
Állandóan kevergetve pirítsuk aranybarnára. Zúzzuk porrá.
Ezeket a fűszereket jól záró
üvegekben tartjuk.
Madraszi currypor -
csípős
Hozzávalók: 1 ek. koriandermag, 1
ek. őrölt bors, 1 tk. - köménymag, 1 tk. - nagyon csípős, szárított paprikamag,
1 tk. - gyömbér, 1 tk. - kurkuma, 1 tk. sáfrány, 1 tk. só, 0,5 tk. fokhagymasó,
1 mk. őrölt fekete mustármag, 1 mk. - zellermag, 1 késhegynyi - szerecsendió.
Currykhez való köretek
- Hámozott, karikára vágott banán
citromlével összekeverve vagy vajban párolva.
- Darabokra vágott ananász
magában vagy mentalevéllel beszórva.
- Ananászlében áztatott mazsola
apróra vágott banánnal.
- Friss, darabokra vágott ananász
kókusztejjel leöntve, apró citromdarabokkal és metélőhagymával beszórva.
- Narancsgerezdek vékony
hagymaszeletekkel összekeverve.
- Friss és szárított
kókuszreszelék, narancs-, mandarin-, grape-fruit gerezdek.
- Forró olajban sült
földimogyoró, mandula, kesudió, dió megsózva, esetleg borssal beszórva.
- Natúr joghurt vagy egy kis
reszelt citromhéjjal és retekkel, póréhagymával.
- Fűszeres joghurt, - kefir, -
tejföl, - tejszín, tej (koriander-, mentalevél, petrezselyem, kapor, friss
gyömbér, illatos almahéj, narancs-, citromhéj).
- Hideg kókusztejben tálalt
paradicsomszeletek, apró citromdarabkákkal beszórva.
- Vékony szeletekre vágott uborka
mazsolával, egy kis citromlével, joghurttal összekeverve.
- Karikára vágott kemény tojás
kevés citromlével meglocsolva, apróra vágott vöröshagymával beszórva.
- Nyers gyümölcs- és
fűszerkeverékek magukban vagy joghurttal, salátaöntettel, kókusztejjel.
- Vékony karikákra vágott csípős,
hegyes paprika és édes paradicsom- és zöldpaprika.
- Nyers vagy párolt vagy befőtt
füge, szilva, őszi- és kajszibarack, alma, körte és papaja vagy sárgadinnye,
meghámozva, szeletekre vágva, magában, külön-külön vagy vegyesen, esetleg
fűszeres öntetekkel.