Garam masala



Az indiai konyha elmaradhatatlan fűszerkeveréke, rendkívül sok változata terjedt el. Az egész fűszereket általában előbb szárazon megpirítják és csak ezután őrlik meg, de összekeverhetünk őrölt fűszereket is. Íme néhány változat, de mindenki a saját íze szerinti keveréket alakíthatja ki.
- az egész fűszereket felhevített serpenyőben, szárazon, állandó rázogatás közben, közepes hőmérsékleten addig pirítjuk, amíg meg nem barnulnak. Hagyjuk kihűlni, majd megőröljük és összekeverjük az őrölt fűszerekkel.
1. változat
Hozzávalók: 3 ek őrölt kardamom, 3 ek fahéj, 1 ek szegfűszeg, 1 ek őrölt kömény
2. változat
Hozzávalók: 4 kk őrölt fekete bors, 4 kk őrölt koriander, 3 kk őrölt kömény, 1 kk szegfűszeg, 1 kk őrölt kardamom, 1 kk őrölt fahéj
3. változat
Hozzávalók: 4 kk őrölt kardamom, 3 kk őrölt kömény, 4 kk őrölt fekete bors, 1 kk őrölt fahéj, 1 kk szegfűszeg, 1 kk szerecsendió, 1 kk cayenne-i bors
4. változat
Hozzávalók: 2 rúd fahéj darabokra törve, 3 babérlevél szétmorzsolva, 4 dkg római kömény, 2.5 dkg koriander, 2 dkg zöld v. fekete kardamom, 2 dkg szemes fekete bors, 1.5 dkg szegfűszeg, 1.5 dkg őrölt szerecsendió-virág.
5. változat
Hozzávalók: 4 ek koriandermag, 2 ek fehér római kömény, 1 ek fekete bors, 2 kk kardamommag, 4 darabka fahéj, 1 kk szegfűszeg, 1 reszelt szerecsendió
Aromás garam masala
Hozzávalók: 3 ek. szemes bors, 3 ek. koriandermag, 2 ek. köménymag, 1,5 ek. őrölt fahéj, 10 szem szegfűszeg, 1 tk. kardamomimag.
L. mint az illatos masalánál.
Enyhe garam masala
Hozzávalók: 1 ek. kardamomimag, 1 ek. apróra tört fahéj, 2 tk. köménymag, 1 mk. szerecsendió-virág, 1 késhegynyi szerecsendió.
Az első 3 fűszert forró serpenyőben, kevergetve pirítsuk 1-2 percig. Még melegen törjük össze vagy daráljuk meg. Keverjük össze a többi fűszerrel.
Fekete masala
Hozzávalók: 1 púpozott ek. kókuszreszelék, 2 ek. olaj, 1 csésze koriandermag, 1 csapott ek. szezámmag, 1 csapott ek. köménymag, 2 ek. darált mák, 2-3 babérlevél, fél tk. mustármag, csipetnyi lepkeszegmag. 1 tk. szegfűszeg, 2 kis darab fahéj, 4 szem kardamommag, 1 tk. kurkumapor, 1 mk. csilipor vagy erős pirospaprika, 1 púpozott tk. só, 1 tk. reszelt szerecsendió.
Először egy kanál olajon pirítsuk meg világosbarnára a kókuszreszeléket, majd tegyük félre. Utána szárazon pirítsuk meg a koriandermagot, a szezámmagot, a köménymagot, a mákot és a babérlevelet. Ezt követően 1 ek. olajon pirítsuk meg a mustármagot, a lepkeszegmagot, a szegfűszeget, a fahéjat és a kardamommagot. A pirított magvakat őröljük meg és keverjük össze a reszelt szerecsendióval, adjuk hozzá a kókuszreszeléket, a kurkumát, a chilit és a sót. Légmentesen lezárva, csavaros
Illatos garam masala
Hozzávalók: 2 ek. koriandermag, 1 ek. szemes bors, 1 ek. kardamomimag, 0,5 ek. köménymag, 15 szem szegfűszeg, 1,5 ek. őrölt fahéj.
A fahéj kivételével tegyük az összes fűszert alufóliába. Langyos sütőben szárítsuk 25 percig, időnként rázzuk össze.
Még melegen, 1-2 csepp olaj hozzáadásával, kissé darabosra daráljuk meg vagy zúzzuk össze. Keverjük hozzá a fahéjat.
Masala
Hozzávalók: 1 ek őrölt koriandermag, 1 tk. - bors, 1 tk - köménymag.