Az indiai konyha elmaradhatatlan
fűszerkeveréke, rendkívül sok változata terjedt el. Az egész fűszereket
általában előbb szárazon megpirítják és csak ezután őrlik meg, de összekeverhetünk
őrölt fűszereket is. Íme néhány változat, de mindenki a saját íze szerinti
keveréket alakíthatja ki.
- az egész fűszereket felhevített
serpenyőben, szárazon, állandó rázogatás közben, közepes hőmérsékleten addig
pirítjuk, amíg meg nem barnulnak. Hagyjuk kihűlni, majd megőröljük és
összekeverjük az őrölt fűszerekkel.
1. változat
Hozzávalók: 3 ek őrölt kardamom,
3 ek fahéj, 1 ek szegfűszeg, 1 ek őrölt kömény
2. változat
Hozzávalók: 4 kk őrölt fekete
bors, 4 kk őrölt koriander, 3 kk őrölt kömény, 1 kk szegfűszeg, 1 kk őrölt
kardamom, 1 kk őrölt fahéj
3. változat
Hozzávalók: 4 kk őrölt kardamom,
3 kk őrölt kömény, 4 kk őrölt fekete bors, 1 kk őrölt fahéj, 1 kk szegfűszeg, 1
kk szerecsendió, 1 kk cayenne-i bors
4. változat
Hozzávalók: 2 rúd fahéj darabokra
törve, 3 babérlevél szétmorzsolva, 4 dkg római kömény, 2.5 dkg koriander, 2 dkg
zöld v. fekete kardamom, 2 dkg szemes fekete bors, 1.5 dkg szegfűszeg, 1.5 dkg
őrölt szerecsendió-virág.
5. változat
Hozzávalók: 4 ek koriandermag, 2
ek fehér római kömény, 1 ek fekete bors, 2 kk kardamommag, 4 darabka fahéj, 1
kk szegfűszeg, 1 reszelt szerecsendió
Aromás garam masala
Hozzávalók: 3 ek. szemes bors, 3
ek. koriandermag, 2 ek. köménymag, 1,5 ek. őrölt fahéj, 10 szem szegfűszeg, 1
tk. kardamomimag.
L. mint az illatos masalánál.
Enyhe garam masala
Hozzávalók: 1 ek. kardamomimag, 1
ek. apróra tört fahéj, 2 tk. köménymag, 1 mk. szerecsendió-virág, 1 késhegynyi
szerecsendió.
Az első 3 fűszert forró
serpenyőben, kevergetve pirítsuk 1-2 percig. Még melegen törjük össze vagy
daráljuk meg. Keverjük össze a többi fűszerrel.
Fekete masala
Hozzávalók: 1 púpozott ek. kókuszreszelék, 2
ek. olaj, 1 csésze koriandermag, 1 csapott ek. szezámmag, 1 csapott ek.
köménymag, 2 ek. darált mák, 2-3 babérlevél, fél tk. mustármag, csipetnyi
lepkeszegmag. 1 tk. szegfűszeg, 2 kis darab fahéj, 4 szem kardamommag, 1 tk.
kurkumapor, 1 mk. csilipor vagy erős pirospaprika, 1 púpozott tk. só, 1 tk.
reszelt szerecsendió.
Először egy kanál olajon pirítsuk meg
világosbarnára a kókuszreszeléket, majd tegyük félre. Utána szárazon pirítsuk
meg a koriandermagot, a szezámmagot, a köménymagot, a mákot és a babérlevelet.
Ezt követően 1 ek. olajon pirítsuk meg a mustármagot, a lepkeszegmagot, a
szegfűszeget, a fahéjat és a kardamommagot. A pirított magvakat őröljük meg és
keverjük össze a reszelt szerecsendióval, adjuk hozzá a kókuszreszeléket, a
kurkumát, a chilit és a sót. Légmentesen lezárva, csavaros
Illatos garam masala
Hozzávalók: 2 ek. koriandermag, 1
ek. szemes bors, 1 ek. kardamomimag, 0,5 ek. köménymag, 15 szem szegfűszeg, 1,5
ek. őrölt fahéj.
A fahéj kivételével tegyük az
összes fűszert alufóliába. Langyos sütőben szárítsuk 25 percig, időnként rázzuk
össze.
Még melegen, 1-2 csepp olaj
hozzáadásával, kissé darabosra daráljuk meg vagy zúzzuk össze. Keverjük hozzá a
fahéjat.
Masala
Hozzávalók: 1 ek őrölt
koriandermag, 1 tk. - bors, 1 tk - köménymag.