Hozzávalók: 1 hámozott uborka, 1
sárgarépa, 1-2 savanyított, apró kockára vágott csemege uborka, 1 kávéskanál
őrölt gyömbér, 1 fej reszelt vagy apróra vágott vöröshagyma, 2 gerezd
fokhagyma, 3 evőkanál cukor, 1 dl borecet, 1 dl víz, 1 db (kb. 1,5 kg-os)
ponty, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt (vagy kukoricakeményítő), 2 evőkanál
szójamártás, só
Az uborkát, savanyított csemege
uborkát és sárgarépát vágjuk apró kockákra, keverjük össze a gyömbérrel,
vöröshagymával, cukorral, ecettel, vízzel és 1 kávéskanál sóval. Hagyjuk állni
egy órán át.
A megtisztított halat (egészben)
tegyük óvatosan 2 liternyi forró, sós vízbe, amelybe előzőleg 2 evőkanál olajat
öntünk. Befedve főzzük 20 percig, majd a tűzről levéve hagyjuk továbbra is a
vízben, míg teljesen megpuhul. Közben a zöldségekről szűrjük le a levet,
keverjük hozzá a lisztet (vagy a kukoricakeményítőt) és a szójamártást. 2
evőkanál olajban pároljuk meg a fokhagymát, öntsük rá a liszttel kevert levet,
és takaréklángon kevergessük, míg kissé megsűrűsödik. Kóstoljuk meg, és ha nem
elég édes, adjunk hozzá kevés cukrot.
A zöldségeket csak 1-2 percig
pároljuk meg benne, mert a kínai konyha szerint ropogósnak kell lennie. A halat
óvatosan emeljük ki a vízből, helyezzük a tálra és öntsük rá a levet.