Marhahús szójamártásban Japán



Hozzávalók (4 személyre) 60 dkg marhabélszín, 20 dkg hosszú szemű rizs, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 dl szójaszósz, 2 evőkanál rizsbor, 1 dkg vaj, 1 cs. petrezselyem, 1 cs. metélőhagyma (snidling), 1 db póréhagyma, só
A rizst 4 dl sós vízben megfőzzük. Míg fő, vékony csíkokra metéljük a húst. Összezúzzuk a fokhagymát, apróra vágjuk a petrezselymet. Az olajat a wokban vagy serpenyőben felhevítjük, a húst adagonként megpirítjuk benne, ha megpirult kivesszük, s melegen tartjuk. A szójaszószt, és a rizsbort a fokhagymával, egy kis pecsenyelével felforraljuk, az így kapott mártást ráöntjük a tálban lévő húsra, amit megszórunk a petrezselyem felével, a másik felét a vajjal együtt elkeverjük a rizzsel. A rizst tovább finomíthatjuk, kevés olajat felforrósítunk wokban vagy serpenyőben, tálban felütünk és elkeverünk két tojást, egy percig sütjük a forró olajban, akkor hozzáadjuk a rizst, s addig kevergetjük, amíg puha és meleg nem lesz. Jól illik a szójamártásos marhahúshoz.