Nasi Lemak (népszerű maláj - és malajziai reggeli)



Hozzávalók: 1 csésze rizs, 2 csésze sűrű kókusztej, só
1. A rizst főzzük meg a megsózott kókusztejben.

A rizs mellé Ikan bilisz szambált készítünk:

Hozzávalók: 1/2 csésze szárított apróhal (ikan bilisz), 1 nagy hagyma, 4 salotthagyma, 2 evőkanál tamarindlé, 8 szárított csili, 1 gerezd fokhagyma, só és cukor, ízlés szerint esetleg belacan (rákpép)
1. Süssük ropogósra az apróhalat.
2. Daráljuk össze a salottot, fokhagymát, kimagozott csilit (és esetleg a belacant). Vágjuk a nagy hagymát karikákra.
2. 2 evőkanál olajban süssük át a megdarált fűszereket, amikor illatozni kezdenek, tegyük hozzá a hagymakarikákat.
4. Adjuk hozzá a tamarindlét, sót és cukrot. Addig főzzük, amíg besűrűsödik. Akkor keverjük bele a sült halacskákat.
Tálalás: egy adag rizs mellé tegyünk egy kanálkát az elég csípős szambálból, négyfelé vágott keménytojást, felszeletelt nyers uborkát és egy maréknyi frissen sült földimogyorót.