Hozzávalók: 1 csésze rizs, 2
csésze sűrű kókusztej, só
1. A rizst főzzük meg a megsózott
kókusztejben.
A rizs mellé Ikan bilisz szambált készítünk:
Hozzávalók: 1/2 csésze szárított
apróhal (ikan bilisz), 1 nagy hagyma, 4 salotthagyma, 2 evőkanál tamarindlé, 8
szárított csili, 1 gerezd fokhagyma, só és cukor, ízlés szerint esetleg belacan
(rákpép)
1. Süssük ropogósra az apróhalat.
2. Daráljuk össze a salottot,
fokhagymát, kimagozott csilit (és esetleg a belacant). Vágjuk a nagy hagymát
karikákra.
2. 2 evőkanál olajban süssük át a
megdarált fűszereket, amikor illatozni kezdenek, tegyük hozzá a
hagymakarikákat.
4. Adjuk hozzá a tamarindlét, sót
és cukrot. Addig főzzük, amíg besűrűsödik. Akkor keverjük bele a sült
halacskákat.
Tálalás: egy adag rizs mellé
tegyünk egy kanálkát az elég csípős szambálból, négyfelé vágott keménytojást,
felszeletelt nyers uborkát és egy maréknyi frissen sült földimogyorót.