Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg
csirkemellfilé, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dkg liszt, 10 dkg
kókuszreszelék, l dl tejszín, 0,5 dl tyúkhúsleves (kockából is készülhet), 1-2
evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál olaj, 3 chili- vagy cseresznyepaprika,
néhány bazsalikomlevél, kb. 1 cm friss gyömbérgyökér, 1/2 teáskanál őrölt fahéj,
6 szem bors, 1/2teáskanál koriander, 1/2 teáskanál római kömény, késhegynyi
reszelt szerecsendió, só, citromlé, cukor
Elkészítés: A csípős paprikát félbevágjuk,
kimagozzuk, majd kb. 10 percre 2 evőkanál, forró vízbe áztatjuk. Serpenyőben,
zsiradék hozzáadása nélkül, kevergetve megpirítjuk a fahéjat, a szemes borsot,
a szerecsendiót, a koriandert és a római köményt. A megtisztított, kockákra
vágott vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért és a csípős paprikát a pirított
fűszerekkel együtt mozsárban szétnyomjuk, vagy mixerben felaprítjuk. Hozzáadunk
néhány cseppet a csípős paprika áztatóvizéből, majd kikeverjük az olajjal és a
paradicsompürével. A kókuszreszeléket a tejszínnel. és 2.5 dl vízzel felfőzzük,
majd szőrszitán átszűrjük. A kókusztejhez hozzáadjuk a levest. A megmosott,
megtörölt csirkemellfilét kockákra vágjuk, lisztbe forgatjuk, és a kókusztejbe
tesszük. Közepes lángon, fedő alatt 6-8 percig főzzük. Belekeverjük a
fűszerkrémet, majd tetszés szerint sóval, cukorral, és néhány csepp citromlével
ízesítjük. A csípős paprikás csirkét csíkokra vágott bazsalikomlevelekkel
meghintve kínáljuk. Egyszerű párolt rizs illik hozzá.
Elkészítési idő 1 óra,