Kínai alapok

Hogyan használjuk a pálcikákat?

A kínaiak kis porceláncsészéből pálcikával fogyasztják el az ételeket, a csészébe előbb rizst szednek, majd zöldséget, húst. Mivel a csészébe kevesebb étel fér el, mint egy nálunk szokásos tányérba, ezért többször is megtöltik.
A pálcikával való étkezés csak látszólag bonyolult, a valóságban könnyen megtanulható. A két pálcikát jobb kezünkbe fogjuk a közepénél, hasonló módon, mint a ceruzát. Az egyiket - hüvelyk- és középső ujjunkkal mozdulatlanná tesszük, míg a másikat a mutatóujjunk hossztengelyére fektetjük. Mutatóujjunk mozgatásával érhetjük el, hogy a pálcikák végei közelítsenek egymáshoz, vagyis az ételt "felcsíphessük" vele. Mint mindenben, itt is igaz: gyakorlat teszi a mestert, tessék csak próbálkozni vele!


Kis kínai fűszerlexikon

Bambuszrügy: a bambusznád friss termése. Lándzsa alakú, halványzöld színű, ropogós. Konzervben kapható.
Cayenne bors: vöröses színű, aromás borsféle.
Chiliszósz: chilipaprikából és fűszerekből készült nagyon csípős, jellegzetes illatú szósz.
Curry-por: valójában Indiából származó sárga, jellegzetes fűszerkeverék, amely a kínai konyhában is elterjedt.
Csillagánizs: aromás, csillag alakú termés. Ánizshoz hasonló ízével sülteket, leveseket, gyümölcskészítményeket fűszerezhetünk.
Gyömbér: a legelterjedtebb ételízesítő fűszer. Frissen a nagyobb zöldüzletekben kapható, de helyettesíthetjük szárított gyömbérporral.
Öt fűszer keveréke: igazi kínai zamatú fűszerőrlemény, intenzív íze és illata miatt óvatosan használjuk.
Sherry: helyette használhatunk édes vörösbort vagy sherry brandyt - de ez csak helyettesítés.
Szezámolaj: szezámmagból préselt, zamatos ízesítőszerként használt finom olaj.
Szójacsíra: a szójabab csírája, hűtve vagy konzervben kapható, de csíráztató tálban néhány nap alatt otthon is elkészíthető.
Szójaszósz: szójababból erjesztéssel előállított ízesítő. A kínai konyha legjellegzetesebb, elengedhetetlen fűszerezője.
Tofu: szójababból készült, magas fehérjetartalmú sajtféle. Semleges ízének köszönhetően számtalan módon használható fel.
Üvegtészta: rizslisztből készült, áttetsző tésztaféle.


A rizs főzése

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 261 kcal, 1090 kJ
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg rizs, 2 evőkanál olaj, 1 kiskanál só, 5 dl víz
A rizst az olajjal, a sóval meg a vízzel együtt lábosba öntjük és fölforraljuk. Lefedjük, és kis lángon 15-20 percig főzzük, majd lefedve hagyjuk hűlni.
Ezzel a főzési eljárással a rizs ízletes, ámde a rizsszemek közül ki nem mosott finom rizspornak köszönhetően kissé ragacsos lesz. Így pálcikával is könnyen fogyasztható.
Úgy is készíthetjük, hogy a hozzávalókat tűzálló tálban mikrohullámú sütőbe tesszük, és 15-25 percig pároljuk (a készülék teljesítményétől függően), majd a kikapcsolt készülékben, saját gőzében pihentetjük 10-15 percig.