Szusi Japán



Hozzávalók: (4 személyre) 50 dkg hosszú szemű rizs, 4 evőkanál rizsecet vagy enyhe ecet, 3 evőkanál cukor, 2 kávéskanál só, 2 evőkanál rizsbor vagy száraz sherry
A rizst fél liter vízben, takaréklángon lefedve 15 percig főzzük. A tűzről levéve 15 percig állni hagyjuk. Közben a többi hozzávalót jól összekeverjük úgy, hogy a cukor teljesen elolvadjon. A rizst tálba tesszük, ráöntjük a fűszeres páclét, óvatosan összekeverjük, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. (A japánok a szusit úgy fogyasztják, hogy kis golyókat formálnak belőle, és ízlés szerint beborítják hallal, nagyobb gombával, zöldségszeletekkel, eltett savanyúsággal vagy vékony omlettel)
Európai fülnek furcsán hangzik, de a szusi a japánok szendvicse. S talán a legigazibb a chakin-szusi, amikor a gombával és haldarabkákkal borított rizsgolyócskákat palacsintatésztába burkolják.