Hozzávalók: (4 személyre) 50 dkg
hosszú szemű rizs, 4 evőkanál rizsecet vagy enyhe ecet, 3 evőkanál cukor, 2
kávéskanál só, 2 evőkanál rizsbor vagy száraz sherry
A rizst fél liter vízben,
takaréklángon lefedve 15 percig főzzük. A tűzről levéve 15 percig állni
hagyjuk. Közben a többi hozzávalót jól összekeverjük úgy, hogy a cukor teljesen
elolvadjon. A rizst tálba tesszük, ráöntjük a fűszeres páclét, óvatosan
összekeverjük, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. (A japánok a szusit úgy
fogyasztják, hogy kis golyókat formálnak belőle, és ízlés szerint beborítják
hallal, nagyobb gombával, zöldségszeletekkel, eltett savanyúsággal vagy vékony
omlettel)
Európai fülnek furcsán hangzik,
de a szusi a japánok szendvicse. S talán a legigazibb a chakin-szusi, amikor a
gombával és haldarabkákkal borított rizsgolyócskákat palacsintatésztába
burkolják.