Malajziában nagy hagyománya van a
népes vendégsereg jóllakatásának és egy háziasszony sem ijed meg, ha 30-40 főre
kell főznie. Ennél nagyobb létszámtól sem esnek kétségbe, esetleg több
szervezést és előkészületet igényel a főzés. Segítség általában akad, sőt
örömmel főznek együtt, amikor is van, aki csak kukta és van, aki egy-két étel
önálló elkészítésével jeleskedik és tesz szert hírnévre.
Olyan menüt igyekeznek
összeállítani, ami lehetőleg gyorsan elkészül, egyszerű, olcsó és mégis laktató
és mutatós. Európai vendég számára valószínűleg minden egzotikus, de most a
háziasszony dolgát szeretném megkönnyíteni.
Úgy válogassuk össze a menüt,
hogy az ételek egy részét előzőleg (esetleg előző nap) készíthessük el, más
részüket pedig félkész állapotban tehessük az asztalra.
Előzőleg elkészíthető ételek a
kisütött falatkák, amelyeket utolsó pillanatban bedobunk az olajba. Korán főzhető
étel, mert hidegen is fogyasztható, a tojásszambál. Sok sült csirke recept
szintén alkalmas erre. Legyen az asztalon egy tál rizs, néhány ázsiai
savanyúság, egy-két kari étel, hogy a rizs és a sült ne legyen száraz, valamint
néhány fajta tésztástál. Ha a leveses tésztákat választjuk, akkor a
hozzávalókat külön tálcán rendezzük el a tészta és leves mellett. Ha a sült
tésztánál maradunk, az is eláll, friss marad néhány óráig.
Körbekínáláshoz és
étvágygerjesztőnek, vagy az aperitifhez nagyon illik a:
Zöldséges fasírt
2 hámozott burgonya, 10 dkg
káposzta, 1 sárgarépa, 10 dkg zöldbab, 10 dkg kesudió (vagy mandula) finomra
vágva, 20 salotthagyma, 1,5 csésze búzaliszt, 1/2 csésze zsemlemorzsa, só, gi /
olaj,
Fűszerkeverék (maszala)
10 zöld csili, 2 cm gyömbér, 10
kardamom mag, 10 szegfűszeg, 4 kávéskanál mák, 2 cm fahéjkéreg, 2 kávéskanál
görögszéna, 4 evőkanál kókuszreszelék
1. A zöldségeket vágjuk egész
apróra és főzzük meg kevés vizzel és sóval.
2. Robotgéppel dolgozzuk össze a
fűszerkeveréket, a végén tegyük bele a kókuszreszeléket.
3. Olajban süssük át az apróra
összevágott salotthagymát.
4. 2 evőkanál olajban süssük át a
fűszerkeveréket, tegyük hozzá a kesudiót, majd a megsütött salottot és a főtt
zöldségeket. Jól keverjük össze, majd hagyjuk kihűlni.
5. Egy tálkába tegyük a lisztet,
egy másikba a morzsát. Készitsünk kis golyókat, majd lapítsuk le őket,
forgassuk meg a lisztben és a morzsában.
6. Forró lapon vagy serpenyőn,
amit néha kicsit beolajozunk, pirítsuk meg a fasírt mindkét oldalát.
Érdekes dísze az asztalnak a különös izü
Fűszeres teás tojás
10 keménytojás a héjával, 2 dkg
tealevél, 3 csillagánizs, 5 cm fahéjkéreg, 3 evőkanál só, 1,5 liter víz
1. Tegyünk egy lábasba minden
hozzávalót a tojás kivételével, és forraljuk 15 percig.
2. Finoman ütögessük meg a
tojásokat, hogy a héján sok repedés keletkezzen. 20 percig pároljuk a teás
vízben, majd hagyjuk benne még 2-3 órát.
Hamar elkészül és mindig sikert arat a
Mama Mi Goreng (sült tészta)
50 dkg tojásos-metélt, 12 dkg
marhahús egész vékonyan felszeletelve, 1 kávéskanál hig szójaszósz, 1/2
kávéskanál sűrű szójaszósz, bors, 4 evőkanál olaj, 1 hagyma, néhány levél
spenót vagy kínai kel. 3 db sült szójasajt, 4 evőkanál ketchup, 2 evőkanál
csiliszósz, 2 evőkanál hig szójaszósz, 1 evőkanál sűrű szójaszósz, bors. 3
tojás, 3 zöld csili felszeletelve, 3 paradicsom felkarikázva
1. Keverjük össze a húst a
szójaszószokkal és borssal.
2. A forró olajban süssük meg a
hagymát, tegyük hozzá a húst, majd a szójasajtot és a leveleket. Jól keverjük
össze. Tegyük hozzá a kifőtt tésztát, ketchupot, chiliszószt, szójaszószokat és
borsot. Addig kevergessük, amíg minden jól összekeveredik és forró lesz.
3. Törjük rá a tojásokat és
keverjük össze, majd a zöld csilit és a paradicsomot.
Tálaláskor szórjunk rá sült
salotthagymát, újhagymát és felszeletelt csilit.
A háziasszony a desszertnél kerül
kissé dilemmába. Egyszerűbb elkészíteni egy nagy tál édességet (viszont több
mosogatnivalóra kell számítani), mint a kézbefogató kis darabokat. Egyszerű a
búzadarából készült édesség, mert gyorsan összeállítható és felvágva mutatós,
kis darabjait szalvétával is meg lehet fogni.
Végezetül néhány frissítő ötlet:
Az italokat könnyebben
édesíthetjük, ha előre készítünk szirupot: egy csésze cukrot főzzünk fel egy csésze
vizzel, mire felforr, a szirup is kész.
Citromos árpavíz
3 liter víz, 3 púpozott evőkanál
árpa, 1-2 citrom leve, cukor
Az árpát kb. 45 percig főzzük,
majd leszűrjük, édesítjük, és amikor kihült, adjunk hozzá citromlét ízlés
szerint.
Gyömbérital
Gyömbérgyökeret törjünk össze
mozsárban vagy robotgéppel, szűrjük meg, a lét forraljuk fel, keverjük össze
sziruppal és öntsük fel szódavízzel.
Citromos borsmenta tea
1 evőkanál tealevél, 3 dl víz,
3-4 citrom (ízlés szerint), cukor vagy szirup, kis csokor friss borsmenta
A 3 dl vizzel készitsünk teát,
hagyjuk 5 percig állni, majd öntsük fel 5 dl hidegvízzel. Édesítsük meg, törjük
meg a borsmentát, szórjuk bele. Jégkockával szervírozzuk.