A PARTY


Malajziában nagy hagyománya van a népes vendégsereg jóllakatásának és egy háziasszony sem ijed meg, ha 30-40 főre kell főznie. Ennél nagyobb létszámtól sem esnek kétségbe, esetleg több szervezést és előkészületet igényel a főzés. Segítség általában akad, sőt örömmel főznek együtt, amikor is van, aki csak kukta és van, aki egy-két étel önálló elkészítésével jeleskedik és tesz szert hírnévre.

Olyan menüt igyekeznek összeállítani, ami lehetőleg gyorsan elkészül, egyszerű, olcsó és mégis laktató és mutatós. Európai vendég számára valószínűleg minden egzotikus, de most a háziasszony dolgát szeretném megkönnyíteni.

Úgy válogassuk össze a menüt, hogy az ételek egy részét előzőleg (esetleg előző nap) készíthessük el, más részüket pedig félkész állapotban tehessük az asztalra.

Előzőleg elkészíthető ételek a kisütött falatkák, amelyeket utolsó pillanatban bedobunk az olajba. Korán főzhető étel, mert hidegen is fogyasztható, a tojásszambál. Sok sült csirke recept szintén alkalmas erre. Legyen az asztalon egy tál rizs, néhány ázsiai savanyúság, egy-két kari étel, hogy a rizs és a sült ne legyen száraz, valamint néhány fajta tésztástál. Ha a leveses tésztákat választjuk, akkor a hozzávalókat külön tálcán rendezzük el a tészta és leves mellett. Ha a sült tésztánál maradunk, az is eláll, friss marad néhány óráig.

Körbekínáláshoz és étvágygerjesztőnek, vagy az aperitifhez nagyon illik a:

Zöldséges fasírt

2 hámozott burgonya, 10 dkg káposzta, 1 sárgarépa, 10 dkg zöldbab, 10 dkg kesudió (vagy mandula) finomra vágva, 20 salotthagyma, 1,5 csésze búzaliszt, 1/2 csésze zsemlemorzsa, só, gi / olaj,

Fűszerkeverék (maszala)

10 zöld csili, 2 cm gyömbér, 10 kardamom mag, 10 szegfűszeg, 4 kávéskanál mák, 2 cm fahéjkéreg, 2 kávéskanál görögszéna, 4 evőkanál kókuszreszelék
1. A zöldségeket vágjuk egész apróra és főzzük meg kevés vizzel és sóval.
2. Robotgéppel dolgozzuk össze a fűszerkeveréket, a végén tegyük bele a kókuszreszeléket.
3. Olajban süssük át az apróra összevágott salotthagymát.
4. 2 evőkanál olajban süssük át a fűszerkeveréket, tegyük hozzá a kesudiót, majd a megsütött salottot és a főtt zöldségeket. Jól keverjük össze, majd hagyjuk kihűlni.
5. Egy tálkába tegyük a lisztet, egy másikba a morzsát. Készitsünk kis golyókat, majd lapítsuk le őket, forgassuk meg a lisztben és a morzsában.
6. Forró lapon vagy serpenyőn, amit néha kicsit beolajozunk, pirítsuk meg a fasírt mindkét oldalát.

Érdekes dísze az asztalnak a különös izü

Fűszeres teás tojás

10 keménytojás a héjával, 2 dkg tealevél, 3 csillagánizs, 5 cm fahéjkéreg, 3 evőkanál só, 1,5 liter víz
1. Tegyünk egy lábasba minden hozzávalót a tojás kivételével, és forraljuk 15 percig.
2. Finoman ütögessük meg a tojásokat, hogy a héján sok repedés keletkezzen. 20 percig pároljuk a teás vízben, majd hagyjuk benne még 2-3 órát.

Hamar elkészül és mindig sikert arat a

Mama Mi Goreng (sült tészta)

50 dkg tojásos-metélt, 12 dkg marhahús egész vékonyan felszeletelve, 1 kávéskanál hig szójaszósz, 1/2 kávéskanál sűrű szójaszósz, bors, 4 evőkanál olaj, 1 hagyma, néhány levél spenót vagy kínai kel. 3 db sült szójasajt, 4 evőkanál ketchup, 2 evőkanál csiliszósz, 2 evőkanál hig szójaszósz, 1 evőkanál sűrű szójaszósz, bors. 3 tojás, 3 zöld csili felszeletelve, 3 paradicsom felkarikázva
1. Keverjük össze a húst a szójaszószokkal és borssal.
2. A forró olajban süssük meg a hagymát, tegyük hozzá a húst, majd a szójasajtot és a leveleket. Jól keverjük össze. Tegyük hozzá a kifőtt tésztát, ketchupot, chiliszószt, szójaszószokat és borsot. Addig kevergessük, amíg minden jól összekeveredik és forró lesz.
3. Törjük rá a tojásokat és keverjük össze, majd a zöld csilit és a paradicsomot.
Tálaláskor szórjunk rá sült salotthagymát, újhagymát és felszeletelt csilit.

A háziasszony a desszertnél kerül kissé dilemmába. Egyszerűbb elkészíteni egy nagy tál édességet (viszont több mosogatnivalóra kell számítani), mint a kézbefogató kis darabokat. Egyszerű a búzadarából készült édesség, mert gyorsan összeállítható és felvágva mutatós, kis darabjait szalvétával is meg lehet fogni.

Végezetül néhány frissítő ötlet:

Az italokat könnyebben édesíthetjük, ha előre készítünk szirupot: egy csésze cukrot főzzünk fel egy csésze vizzel, mire felforr, a szirup is kész.

Citromos árpavíz

3 liter víz, 3 púpozott evőkanál árpa, 1-2 citrom leve, cukor
Az árpát kb. 45 percig főzzük, majd leszűrjük, édesítjük, és amikor kihült, adjunk hozzá citromlét ízlés szerint.

Gyömbérital

Gyömbérgyökeret törjünk össze mozsárban vagy robotgéppel, szűrjük meg, a lét forraljuk fel, keverjük össze sziruppal és öntsük fel szódavízzel.

Citromos borsmenta tea

1 evőkanál tealevél, 3 dl víz, 3-4 citrom (ízlés szerint), cukor vagy szirup, kis csokor friss borsmenta
A 3 dl vizzel készitsünk teát, hagyjuk 5 percig állni, majd öntsük fel 5 dl hidegvízzel. Édesítsük meg, törjük meg a borsmentát, szórjuk bele. Jégkockával szervírozzuk.