BEVEZETÉS A GYAKORLATBA


A maláj konyha berendezése rendkívül egyszerű, hagyományos eszközeik, mint minden régi használati eszköz, esztétikusak. A maláj ételek főzéséhez semmilyen különleges edényre nincs szükségünk. Ami rendkívüli, azok az improvizált, eldobható „konyhaeszközök” mint a banán- vagy pálmalevél, vagy a bambuszszár, ezek viszont úgysem szerezhetők be a mi tájainkon.

Nélkülözhetetlen alapanyag a „belacan” (blacsan), az aprórákból készült pép vagy száraz kocka. Sok ételnek ad jellegzetes „maláj” ízt (és főleg szagot: nyersen és főzés közben elég kellemetlen illatot áraszt). A szárított apró hal az „ikan bilisz” szintén sok ételhez felhasználható, úgyszintén a szárított aprórák, bár a friss rákocskák még kedveltebbek. A citromfű pótolható citromhéjjal, de a pandánlevelet konyhánkban semmi hasonló íz nem tudja helyettesíteni.

Mindennapi mártás a:

SZAMBAL BELACAN

4 piros csili, hüvelykújnyi belacan pép, só
Pörköljük a belacant, amíg illatozni kezd. Mozsártörőben törjük finommá a kimagozott csilit, keverjük hozzá a belacant, és ízlés szerint sózzuk meg.
Nyers uborkához, rizs és húsok mellé való mártás.
 
Másik ilyen kedvelt mártás a

CSILI SZÓSZ

A

12 piros, kimagozott csili, 3 gerezd fokhagyma, 1 csésze víz

B

2 evőkanál paradicsomszósz, 1/2 evőkanál ecet, 1/2 evőkanál cukor, 1/4 evőkanál só, 1 evőkanál olaj
 (A) hozzávalókat törjük finomra mozsárban vagy robotgéppel.
 (B) hozzávalókat forraljuk fel, majd adjuk hozzá (A)-t és pároljuk 5 percig.

SZÓSZEDET / Fontosabb hozzávalók listája


Ánizsmag hasonló a köménymaghoz, de nagyobb és édeskés izü

Belacan rákpaszta - csak főzve, ill. átsütve fogyasszuk, nyers formában ne tegyük ételbe

Csili Általában minden csili csíp. Erős hegyespaprika (zöld vagy piros), de szeretik a gyufaszál paprikát is, a szárított hegyespaprikát, a paprikaport, valamint a darált paprikapépet

Csillagánizs

Diófélék kesudió, mandula, földimogyoró

Fahéj por vagy kéreg formájában. Kedveltebb a kéreg, mert tovább megtartja az aromáját

Garam maszala: indiai fűszerkeverék, de a maláj konyhában is használják. Hasonló, mint a karipor (curry). Következzen egy recept:

CURRY

3 evőkanál koriandermag, 1 kávéskanál római köménymag, 1/2 kávéskanál fekete köménymag, 1/2 kávéskanál feketebors, 4 cm fahéjkéreg darabokra törve, 4 kardamon, 4 szegfűszeg
Pörköljük meg a fűszereket teflonserpenyőben, szedjük ki a kardamon magocskáit, majd az összes fűszert törjük és keverjük össze mozsárban vagy robotgéppel.

Görögszéna

Gyömbér csak a friss gyökér ajánlott

Hagymafélék közül ajánlott a diszkrétebb, édesebb változat, mint a mogyoróhagyma, fehér hagyma

Kardamon mag vagy por formájában kapható, előbbi esetében pörkölés után vegyük ki az apró magokat a héjából és úgy használjuk fel

Kari levél kis bokor levele, legjobb frissen használni. Ha valaki Ázsiában jár, a learatott leveleket napon megszáríthatja, és sokáig felhasználhatja, vagy a friss levelet be lehet fagyasztani

Karipor ha készen vesszük: az egyik fajta húshoz való, a másik halhoz

De legyen itt két recept is:

Karipor húshoz és szárnyashoz:

400 g koriandermag, 150 g ánizsmag, 150 g szárított csili, 150 g római kömény, 30 g fahéj, 70 g kurkuma, 1 kávéskanál szegfűszeg
A kurkuma kivételével minden fűszert pörköljünk meg, törjünk össze és keverjük el a kurkumával.

Karipor halakhoz és tengeri ételekhez:

400 g koriander, 150 g ánizs, 150 g római kömény, 100 g feketebors, 150 g szárított csili, 70 g kurkuma, 50 g kardamon, 90 g görögszéna
Pörköljük meg a fűszereket a kurkuma kivételével, szedjük ki a kardamon magjait, majd törjük össze és keverjük össze a kurkumával.

Kókusztej Készíthető kókuszdióból úgy, hogy kikaparjuk a dió fehér húsát és fél csésze vizzel átnyomkodjuk, majd a „tejet” leszűrjük. Igy nyerjük az első, ill. sűrű tejet. Ha ezt kétcsészényi vizzel felöntve nyomkodjuk, akkor a második vagy híg tejet kapjuk.

Egyébként létezik por formájában, amit vizzel felöntünk, és krém formájában, konzervdobozban.

Koriander mag vagy por formájában kapható

Korianderlevél frissen használják díszítéshez, de olykor együtt főzik az étellel

Köménymag római kömény, mag vagy por alakban

Kurkuma általában a port használják, de némelyik recept a friss kurkuma- gyökeret ajánlja (Ne cseréljük össze a sáfránnyal!)

Mustármag a fekete változatot használják

Pandan Malajziában mindenütt megtermő hosszú levelek igen jellegzetes ízzel

Szárított aprórák főzés/sütés előtt áztassuk vizbe legalább 25 percre

Szárított apróhal (ikan bilisz) főzés/sütés előtt áztassuk vizbe legalább 25 percre

Szegfűszeg

Szójasajt tulajdonképpen kínai hozzávaló, de egyre elterjedtebb a malájok között is éppen úgy, mint a

Szójaszósz

Tamarind pép formában kapható: a szükséges darabot egy fél csésze vízben addig nyomkodjuk, mosogatjuk, amíg sikerül a magját és a héját kivennünk. A leszűrt lét öntjük az ételhez.