- a durián gyümölcsből készült
lekvárszerű édesség. Aki Malajziában jár duriánérés idején, hetekig nem tud az
átható - és az idegennek igen kellemetlen szagtól szabadulni. A malajziaiak
rajonganak érte, horribilis összegeket fizetnek az egyébként vadon is megtermő
gyümölcsért. Szaga első szaglásra valami nagyon erős sajtra emlékeztet, viszont
édes és kissé hagymaízű. Kevés külföldi lép a duriánrajongók táborába. A
lempukot azért készítik, hogy egész évben élvezhessék a durián izét. Ehető
önmagában, de keverhetik a dodolhoz vagy wajikhoz is, sőt ma már duriánfagylalt
is kapható, kekszet, cukorkát töltenek vele. A lempuk úgy készül, hogy a durián
húsát lefejtik a magról, cukorral, pálmacukorral és vizzel sürűre főzik, és
gyékénykosárban tárolják.